Navigare necesse est - IV

Sedem dni pod jadri (1999)

Tokrat sem bolj priden in četrti del prihaja na obzorje samo z nekajmesečno zamudo. Drugi in tretji del sta še v pripravi, kako pa je bilo pred tremi leti, pa že itak verjetno veste. Če pa ne - bilo je takole. Torej - ne gre za potopis, niti dnevnik, še manj za ekshibicionizem; je le obujanje spominov na prečudovitih sedem dni soočanja z naravo, vetrom, valovi, Neptunom in Poseidonom ter seveda s samim seboj. Gre za križarjenje na južnem Jadranu v začetku oktobra 1999.

Čoporativna slika posadke:

Naš sedemdnevni dom je bila tokrat lepotica iz nemške Bavarie - Anita:


(Bavaria 41H, matična luka Split, last Bav-Adria Yachting).

Kdo je bil tokrat z nami?

Kako se je vse skupaj začelo? Z ustreznimi kondicijskimi pripravami doma, seveda (uf je bil dober pir pa tak lušne kelnerce so imeli). Predvsem se je bilo treba seznaniti z ladijskimi dolžnostmi, terminologijo, vozli in logistiko. Naučili smo se še marsikaj drugega, na primer kaj narediti s pijanim mornarjem (mp3 - cca 500 K), ter spoznali, kako to delajo tisti, ki znajo (torej oba skipperja).

In kje smo vse bili?
Sobota (Split - Palmižana)
Nedelja (Palmižana - Korčula)
Ponedeljek (Korčula - Pomena - Saplunara)
Torek (Saplunara - Okuklje - Korčula - Brna)
Sreda (Brna - Ubli - Palmižana)
Četrtek (Palmižana - Hvar - Veli Drvenik)
Petek (Veli Drvenik - Trogir)
Sobota (Trogir - Split)

Greš z nami?


Za tekst v celoti odgovarjam jaz. Na trenutke sem si dovolil odmik od resničnosti, predvsem pa vse skupaj odraža moj emocionalni odnos do prečudovitega tedna. Če sem koga od posadke prizadel, se opravičujem; to resnično ni bil moj namen.

Fotografije so delo celotne posadke, v večini pa Saša, Nuše in Nika. Glavni video snemalec je bil Igor B. Levji delež pri skeniranju je opravil Niko, del tudi Nuša in jaz.

Mozartova uspavanka "Tiho je nočka prišla" (Wiegenlied fuer Singstimme und Klavier "Schlafe, mein Prinzchen, es ruhn", KV 350) ima v naših dosedanjih jadranjih poseben sentimentalno-čustven pomen, še posebej za nekatere člane posadke. Zelo zelo mi je bilo do tega, da bi jo posnel z ženskim glasom ob klavirski spremljavi, vendar žal ni bilo sreče. Zato jo lahko slišimo samo v instrumentalni izvedbi; klavir igram jaz, pozavno v vlogi bassa continua pa Rok Šoštarič. Snemalno ferštekarijo je posodil Zoran, ki je tudi poskrbel za predelavo zvočnega posnetka v ustrezni računalniški zapis.

Animacije: ne bile takšne, če ne bi bilo dveh mladih Rokov. Rok Opalič iz Športnega društva KRMAR Maribor je priskrbel vrteča se krmilna kolesa in steklenico s sporočilom, Rok Šoštarič pa je bil gonilni motor pri izdelavi risank o prevoženih poteh. Predelavo video posnetkov v ustrezne računalniške formate sta nam omogočila prijatelja Janez Stergar in Samo Filip Balan z Inštituta za elektroniko mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Hvala vsem štirim!

Posebno zahvalo sem dolžan kolegom iz Športnega društva KRMAR Maribor, še posebno pa neutrudnemu organizatorju Goranu. Armano, če to slučajno pride pred tvoje oči - tudi tebi hvala za zavzetost in prijaznost!

Davor Šoštarič
Se priporočam za komentarje: Back to my sailing page: