Plemenita riba v slanem oklepu

Za moj okus so ribe najboljše, če so pečene v ponvi ali na gradelah. Žal pa je za jadrnico to še najmanj ustrezen način, razen če si lahko pomagamo s hardverom na kopnem. Zato smo lahko v neprijetni zadregi, če k nam na kakršen koli način zaide plemenita riba iz prve lige, na primer zobatec, orada (komarča) ali brancin (luben). Škoda bi jo bili filetirati in pripraviti "kar tako" ali pa si pomagati z raznimi triki, ki so uspešni za navadne ribe. Verjetno se vsi strinajmo, da si takšna riba zasluži bolj spoštljiv recept. No, pa se dajmo malo vun metat:

Za polkilogramsko ribo potrebujemo približno prav toliko grobe morske soli, dve do tri peščice moke in dva beljaka. Ribo očistimo, vendar je ne oluskamo. (Tukaj je še posebno pomembno, da ribi ne razmesarimo trebuha.) S prtičkom jo dodobra posušimo. V trebušno odprtino potisnemo česen. Zarezo pri zadnjični odprtini, ki smo jo naredili pri čiščenju, zaščitimo s koščkom alu folije. Enako zaščitimo tudi morebitne rane od harpune.

Sol in moko enakomerno zmešamo in dodamo razpenjeni beljak. Pregnetemo, da dobimo nekaj testu podobnega, čeprav je rezultat še vedno precej sipek. Na alu foliji pripravimo iz narejene mase najprej posteljico, nanjo položimo ribo in jo temeljito prekrijemo s preostankom solne mase. Tesno zavijemo in damo v vročo pečico na maksimalno vročino. Pečemo približno tričetrt ure - odvisno od velikosti ribe (z manj kot pol ure ne bo šlo niti pri četrtkilogramski!). Na otip moramo pod folijo čutiti trden oklep!

Alu folijo odvijemo in ribo na zgornji strani povsem odrešimo aluminijaste kletke. Z ostrim nožem in po potrebi s pomočjo kuhinjskega kladiva ali tolkača previdno razbijemo slani oklep. Zdaj ostro odrežemo rob na hrbtu in prerežemo trebuh. Z nožem previdno dvignemo in obrnemo zgornji filet. Kosi mesa se dajo brez težav odluščiti od kože. Odstranimo hrbtenico z glavo in odluščimo meso še na spodnjem filetu. Odluščene kose mesa damo na pladenj in serviramo.

Tako pripravljena riba ne potrebuje nobene dodatne začimbe. Všeč bo tudi zagovornikom zdrave prehrane, saj ne uporabljamo niti pičice maščobe, sol ne prodre v notranjost in riba je slana ravno prav. Pri serviranju lahko dodamo vse dodatke, ki so običajni pri navadno pečeni ribi - kuhan krompir, blitva, zeleno-beli preliv in seveda pravilno izbrano kvalitetno vino.

Poenostavljena varianta: Za oklep ne uporabljamo moke in beljaka. Na alu folijo nasipamo sol, nanjo položimo ribo in spet posipamo sol. Četrtkilogramska riba bo gotova tudi prej kot v pol ure, ne bo pa imela čvrstega oklepa.

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič