Buzara - splošno

Tu ne opisujem nobenega konkretnega recepta ampak le glavne principe. Bistveni štos katere koli jedi "na buzaru" je v omaki, prepoznavni okus pa prispeva "nosilna" sestavina (raki, školjke, glavonožci ...).

Na olivnem olju najrej prepražimo sesekljani peteršilj in česen (pa kar precej naj bo tega). Nekateri dodajo še krušne drobtine, kar pa meni ni preveč všeč. Dodamo "nosilno" sestavino, dobro premešamo in dušimo petnajst minut. V tem času pričakujemo od "nosilne" sestavine, da bo s svojim plemenitim sokom obogatila osnovno omako.

Po petnajstih minutah preverimo, če je z vinom še vedno vse v redu (da se ni pokvarilo, da nam ga niso zamenjali itd.). Nastajajočo buzaro prelijemo z vinom, solimo in popramo ter dodamo rožmarin in lovor. Če želimo buzaro "na rdeče", lahko dodamo še paradižnikovo omako ali pelate. Če je "nosilna" sestavina spustila premalo soka, dopolnimo z ribjim zavretkom. Kuhamo še dvajset minut in po potrebi previdno dodajamo še vino, upoštevajoč zdaj že dobro znane varnostne ukrepe in Lajtmanov manever. Vmes posodo večkrat dobro pretresemo.

Omaka (toč) ne sme biti preredka!

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič