Prilepke in polžki z makaroni

Gre za jed, nad katero se bo marsikdo zmrdoval. Na jadrnici je še nisem pripravljal, vendar predvsem zaradi pomanjkanja časa (in volje?) pri nabiranju surovin. Pred kratkim pa so na podlagi določenih asociacij ponovno na plano izbruhnili spomini na tomsojerske avanture, večno lačne želodce ter genijalne trike za zaposlitev otrok in njihovo nasitenje. V zgodnjenajstniških časih nam je bila ta jed izjemno ugodna zaradi preproste intendanture: od doma si odnesel samo peščico riža in kakšen česen, za tisti deci vina je bilo v druščini vedno dovolj starejših, ki so ga bili v stanju kje nažicati, za kuhanje je bila dovolj morska voda (ja ja, včasih je bilo morje še čisto), ostale začimbe pa smo narabutali (belega ruma nismo uporabljali).

Pri tej jedi gre običajno za rižotno varianto. Ker pa rižote niso ravno visoko na moji lestvici priljubljenih jedi, jaz nadomeščam riž z makaroni ali špageti. Rezultat je nadvse ugoden!

Prilepke in polžke najdemo vedno in povsod na skalah v plimnem pasu. Prilepke so tiste čudne enolupinske ploščate školjke, polžkom pa nekateri rečejo tudi ogrci, kar pa pri meni zbuja neprijetne asociacije; vsekakor gre za tiste živalce, ki jih otroci pridno nabirajo in iz njih pripravljajo ribiške vabe. Za šest ne preveč lačnih (recimo za malico) potrebujemo kakšnih šest peščic enih in drugih, makarone, sol, poper, peteršilj, paradižnikovo omako, pet strokov česna, list žajblja ter vejico rožmarina. Za tekočinskost moramo imeti poleg vode še nula pet belega ruma (še boljši je baje prošek) in dva neto deci belega vina (razlika med neto in bruto količino vina gre na rovaš neprestane potrebe po preverjanju kvalitete vina oziroma testiranju, ali ni navihana posadka kuharju morda izmaknila vino in mu podtaknila kakšno drugo tekočino...).

Prilepke na hitro skuhamo (par minut), meso izluščimo in narežemo. Polžke kuhamo posebej v malo vode - kakšne tri minute po tistem, ko zavre. Meso izluščimo iz hišice (najlažje s trnkom ali pa kar direktno z destruktivno metodo). Na olivnem olju na hitro prepražimo česen in dodamo polžke in prilepke. Malo premešamo in dodamo paradižnikovo omako. Prilijemo vino (pozor - ne pozabimo na pravilo o testiranju!) in beli rum ter dodamo vse druge začimbe razen peteršilja. Na majhnem ognju vse premešamo in kuhamo. Tik pred koncem posipamo s peteršiljem in prelijemo čez makarone ali špagete, ki smo jih skuhali na nam najbolj priljubljen način (verjetno al'dente).

V rižotni varianti se recept spremeni le v toliko, da prilepke izluščimo in kuhamo kar skupaj z rižem po kateri koli klasični riževi metodi. Kuhan riž skupaj s prilepkami potem dodamo prepraženim polžkom in omaki. Tekočine/omake naj bo manj; vse skupaj pa premešamo in kuhamo, dokler tekočina ne povre.

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič