Dagnje s slanino

O osnovah dagnjelogije (karakteristike, čiščenje) se najprej seznanimo v epizodi Dagnje po moje. Priprava je tokrat malo bolj komplicirana, je pa vredno truda. To jed se splača uporabiti ob posebnih svečanih priložnostih; recimo da imamo goste, da gre za skipperjevo specialno povabilo in je zapovedana boljša toaleta (odelo za izlazak u grad), da se spominjamo kakšnega posebnega dogodka in podobno.

Očiščene dagnje najprej razlupinimo: V velik lonec damo malo vode - le toliko, da je prekrito dno. Zavremo in dodamo školjke. Naj jih ne bo več kot za polovico lonca. Če jih je več, moramo delati v več etapah ali pa priskrbeti večjo posodo. Pokrijemo in kuhamo slabih deset minut. V tem času bi para morala školjke že odpreti. Tekočino shranimo, školjke pa previdno razlupinimo. Lupin v tem receptu ne bomo več potrebovali; le najlepše shranimo za končno okrasitev. Izluščeno meso dagenj zavijemo v zelo tanko narezano slanino (vsako dagnjo posebej), spnemo s polovičko zobotrebca in zlagamo na pladenj. Močno popopramo in rahlo počilimo. Teflonsko ali kakšno drugo "fat-free" posodo navlažimo z olivnim oljem (priporočam sprej) ter zavitke previdno popečemo z vseh strani. Dolijemo en neto deci vina, ki ga najprej previdno preizkusimo (saj veste, navihana posadka, poltergajsti ...), zatem pa še žlico ali dve shranjene tekočine, ki so jo školjke spustile, medtem ko so se v pari odpirale (te tekočine ni potrebno preverjati). Posodo pokrijemo in malo dušimo. V kovinski zajemalki pripravimo mešanico viskija in curaçaoja ali cointreauja. Previdno segrejemo nad plinom in ko zagori, prelijemo po školjkah. Flambiranje v ladijski kuhinji je zelo delikatna reč, zato zelo previdno! Plamen kontroliramo s pokrovko.

Školjke preložimo na pladenj, omako pa še malo dodelamo po svojem okusu (na primer z malo vinčka, sadnim kisom ter baziliko), jo prevremo in prelijemo preko zavitkov.

Izumljeno iz obupa na privezu v Silbi nekega faličnega večera, ko je šlo vse narobe, kolega se je grdo porezal, zunaj nevera, gostje iz sosednje barke že pri nas, slavnostni zrezki so se sfižili, za klasično buzaro pa je bilo dagenj premalo. V lokalni trgovinici so mi uspeli zelo na tanko narezati slanino, jaz pa sem se spomnil znamenitih angleških Angels on Horseback in improviziral.

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič