Brodet - splošno

Tu ne opisujem nobenega konkretnega recepta ampak le glavne principe za približno kilogram ribe. Predvsem moramo spoštovati dva aksioma: V posodi, v kateri bomo pripravljali brodet, naprej na olivnem olju prepražimo ribe (večje razsekamo). Ribo potem začasno odstranimo. Na istem olju prepražimo kolobarje treh čebul (namesto na kolobarje lahko čebulo tudi grobo narežemo) in malo popra. Čebula mora nežno porumeneti. Dodamo na grobo narezano ali natrgano vejico peteršilja in tri sesekljane stroke česna. Ko še česen porumeni, sledijo lovor, velika žlica paradižnikove omake ter tri neto deci belega vina (pozor na testiranje oziroma Lajtmanov manever - glej epizodo Osnovni principi!). Kuhamo četrt ure. Zdaj v posodo vrnemo ribe in dolijemo hladno vodo ter žlico kvasine ali vinskega kisa. Kuhamo na močnem ognju, da zavre, nato pa še deset do petnajst minut, odvisno od velikosti in vrste rib. Vmes posodo večkrat stresemo. Še enkrat - mešanje je prepovedano.

Čisto na koncu lahko dodamo razne začimbne trave, ki smo jih prinseli s seboj ali pa nabrali v okolici - meto, timijan, žajbelj, origano ...

Opomba: Dalmatinski mojstri praviloma ribe ne prepražijo vnaprej, ampak jo previdno položijo v zvarek, tako da se ne dotika dna!

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič