Čiščenje hobotnice
Čiščenje pomeni odstraniti vse notranje organe, ki se
skrivajo v glavi - mehu, oči (ki bodo pri
kuhanju itak odpadle) in zob (biološko pravilneje
je menda "kljun") v geometrijskem žarišču krakov. Vse
ostalo pustimo nedotaknjeno. Če se koža in priseski
komu gnusijo, se dajo zelo enostavno olupiti po
kuhanju.
- Najprej poiščemo razpoko pri glavi/mehu. Vanjo
vtaknemo prste ene roke, z drugo roko potisnemo
na temenu in celotno glavo obrnemo kot nogavico:
Če gre za tik pred tem ulovljeno hobotnico, je to tudi
drugi najhumanejši način, da jo hitro in brez muk ubijemo.
(Prvi način je, da pregriznemo živčni ganglij na vrhu
glave tik pod povrhnjico ...) Mesarjenje z nožem je odurno
pa tudi popolnoma neuspešno, razen če se nam posreči, da
prebodemo že omenjeni živčni ganglij. Še odurnejše,
barbarsko in prav tako neuspešno je udarjanje s hobotnico po skalah.
- Ko je glava/meh obrnjena (matematiki bi rekli "inverzna preslikava
podprostora v njegov komplement"), odtrgamo oziroma postrgamo vse,
kar se meha drži.
Splača se paziti, da ne poškodujemo
mešička s črnilom; tudi če recept ne zahteva črnila, nam
bo okolica (pa tudi naše noge, roke, hlače itd) hvaležna.
- Zob odstranimo tako, da s palcema trdno potisnemo kožo
ob zobu navzdol, kot da bi iztiskali mozolje. S preostalimi
prsti si lahko pomagamo z druge strani:
Če se nam ne posreči,
uporabimo nož ali ost od harpune.
- S hobotničnimi očmi se običajno ne obremenjujem, saj hobotnico
pripravljam skoraj izključno
v solati
in oči pri kuhanju itak odpadejo. Če pa nas motijo, se jih znebimo podobno kot
zoba ali pa jih odrežemo.
- Zdaj moramo hobotnico le še temeljito oprati:
- Zdaj se jo splača malo pretepsti, vendar
brez pretiravanja in samo po krakih.
[Video, mp4, 3.3 MB]
- Če le imamo možnost,
jo dajmo v zmrzovalnik ali vsaj na led. Na ta način bo tudi po
kratkem kuhanju ostala mehka.
Opisani način je v praksi preizkušen tudi med vožnjo -
kajpak z ustreznimi varnostnimi ukrepi:
(Foto/video: Saš)