Čiščenje hobotnice

Čiščenje pomeni odstraniti vse notranje organe, ki se skrivajo v glavi - mehu, oči (ki bodo pri kuhanju itak odpadle) in zob (biološko pravilneje je menda "kljun") v geometrijskem žarišču krakov. Vse ostalo pustimo nedotaknjeno. Če se koža in priseski komu gnusijo, se dajo zelo enostavno olupiti po kuhanju.
 1. Najprej poiščemo razpoko pri glavi/mehu. Vanjo vtaknemo prste ene roke, z drugo roko potisnemo na temenu in celotno glavo obrnemo kot nogavico:

  Če gre za tik pred tem ulovljeno hobotnico, je to tudi drugi najhumanejši način, da jo hitro in brez muk ubijemo. (Prvi način je, da pregriznemo živčni ganglij na vrhu glave tik pod povrhnjico ...) Mesarjenje z nožem je odurno pa tudi popolnoma neuspešno, razen če se nam posreči, da prebodemo že omenjeni živčni ganglij. Še odurnejše, barbarsko in prav tako neuspešno je udarjanje s hobotnico po skalah.
   
 2. Ko je glava/meh obrnjena (matematiki bi rekli "inverzna preslikava podprostora v njegov komplement"), odtrgamo oziroma postrgamo vse, kar se meha drži.
       
  Splača se paziti, da ne poškodujemo mešička s črnilom; tudi če recept ne zahteva črnila, nam bo okolica (pa tudi naše noge, roke, hlače itd) hvaležna.
   
 3. Zob odstranimo tako, da s palcema trdno potisnemo kožo ob zobu navzdol, kot da bi iztiskali mozolje. S preostalimi prsti si lahko pomagamo z druge strani:

  Če se nam ne posreči, uporabimo nož ali ost od harpune.
   
 4. S hobotničnimi očmi se običajno ne obremenjujem, saj hobotnico pripravljam skoraj izključno v solati in oči pri kuhanju itak odpadejo. Če pa nas motijo, se jih znebimo podobno kot zoba ali pa jih odrežemo.
   
 5. Zdaj moramo hobotnico le še temeljito oprati:

   
 6. Zdaj se jo splača malo pretepsti, vendar brez pretiravanja in samo po krakih.       [Video, mp4, 3.3 MB]
   
 7. Če le imamo možnost, jo dajmo v zmrzovalnik ali vsaj na led. Na ta način bo tudi po kratkem kuhanju ostala mehka.

Opisani način je v praksi preizkušen tudi med vožnjo - kajpak z ustreznimi varnostnimi ukrepi:

(Foto/video: Saš)

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič