Cimica (blitva s krompirjem)

O imenu: Cimica je lokalno ime za blitvo v Senju in okolici. Domačini sicer trdijo, da to ni isto kot blitva in da gre za posebno sorto, ki raste samo tam (gori u trsju zad Frane s'oné bande gornjih Bašići ...). Moram priznati, da ne ločim razlike med tisto rastlino in navadnim ali srebrnolistnim mangoldom, ki raste pri nas, ampak naj jim bo. Na drugi strani pa v teh istih krajih ne pripravljajo blitve na klasični dalmatinski način, ampak na način, ki ga tukaj opisujem. Tak je bil pravzaprav tudi moj prvi stik z blitvo. Zato mi izraz cimica ne pomeni blitve kar tako temveč predvsem sinonim za opisano jed.

Celim blitvinim listom izrežemo glavno žilo, potem pa jih skuhamo v slanem kropu, odcedimo in razrežemo. Posebej skuhamo krompir, ki ga potem prav tako narežemo. Na olju (priporočam olivno) prepražimo čebulo ali šalotko, potem dodamo česen in premešamo. Česen se ne sme prežgati. Nazadnje dodamo blitvo in krompir ter grobo prepasiramo. Premešamo in kuhamo na majhnem ognju še pet minut. Po želji tik pred serviranjem pokapamo še s hladnim olivnim oljem.

Dobili smo okusno prilogo za k marsičemu: zrezki (naravni, dunajski, pariški, faširani ...), omlete, pečena jajčka (umešana ali na oko), ham-and-eggs, krača, hrenovke itd itd.

Pozor: Ta recept ne predvideva vina. Pazimo, da se nam kuhar ne izsuši!

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič