Pašta-fažol

Gre za jed, ki je verjetno nikoli ne bomo našli v gostiščih, je pa praktično avtohtona v Kvarnerju, Istri in deloma Gorskom Kotaru. Sodi v kategorijo "z žlico" oziroma po mariborsko "ajntopfgeriht". Na jadrnici sem jo delal samo enkrat in še to bolj iz obupa iz ostankov popolnoma izropane ladijske shrambe. Tu jo navajam predvsem iz nostalgičnih razlogov in otroških spominov na morske počitnice pri starih starših, tetah ...

Tisti "fažol" iz naslova je običajni fižol v zrnju. Na barki ne bo prav nič narobe, če si pomagamo z že skuhanim v konzervi. Če nam je uspelo do kraja dotolči tisti skriti pršut našega novinca, bomo lahko s pridom uporabili njegovo kost (od pršuta - ne od novinca). Če pa ne, bo dober tudi kak kos vratovine, rebrc, suhe svinine, šunke ali pa kranjske klobase. Kakor koli že, ta mesni del skuhamo v vodi do tričetrt, potem pa dodamo fižol. (Fižol se rad prijemlje, zato moramo ves čas mešati in po potrebi dolivati tekočino. Ustrezno tekočino je treba dolivati tudi kuharju, da se ne izsuši ob tej izjemno zahtevni aktivnosti.)

Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in dodamo fižolu. Posebej pomešamo drobno narezano slanino, česen in peteršilj, tako da nastane homogena packarija - "pešt" v žargonu. (Pozor na fižol in kuharjevo grlo!) K fižolu oziroma fižolni juhi zdaj dodamo še ta pešt, solimo in popramo. Dodamo makarone in kuhamo še kakšnih dvanajst minut.

Če smo uporabili fižol iz konzerve, moramo biti previdni pri dolžini njegovega kuhanja in čas kuhanja fižola skrajšati na minimum. Verjetno bo potrebnih nekaj poskusov, da pridemo do pravega rezultata.

Za šest fejst lačnih smo porabili: 500 g fižola
kos šunke, vratovine, suhega svinine .... (vsaj 300 g)
1 čebulo
100 g slanine
3 stroke česna
večjo vejico peteršilja
makarone
sol, poper, olivno olje
antidehidrativna sredstva za kuharja

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič