Bakalar (polenovka) je zadeva, ki je na ladji zagotovo ne bomo nikoli delali. Priprava je naporna in smrdeča, vsem sodobnim pripomočkom navkljub. S ponujeno varianto pa je drugače:
Nekoč so obstajale ribje konzerve "Oslič a la bakalar". Če jih je še kje moč najti, jih toplo priporočam za naš namen, sicer pa si pomagajmo s kakšnimi drugimi osličevimi (sardine, skuše, tune itd ne ustrezajo). Ribje meso skušamo narezati na rezine ali pa vsaj na nepredebele koščke. Na tanke rezine zrežemo tudi krompir. Dno posode obložimo s krompirjem, naslednja plast je ribja, pa spet kropmir in riba itd do vrha. Vsako vrsto posipamo z zelo drobno sesekljanim česnom in peteršiljem ter prelijemo z malo toplega olja (priporočam mešanico olivnega in navadnega). Vmes tudi redno solimo (zelo previdno, če smo si pomagali s konzervo) in popramo. Na koncu še dolijemo malo vode in vina. Tu moramo biti izjemno previdni, kajti posadka je navihana in povsem verjetno je, da nam je namesto vina podtaknila kaj drugega. Lahko se celo zgodi, da je vino pokvarjeno. Zato pred dolivanjem moramo obvezno preveriti, če je z vinom res vse v redu. Vode ne preverjamo.
Vse skupaj gre v pečico in ko je krompir mehek, je gotovo.
Osem lačnih sem nasitil z:
750 g osliča v konzervi
1,5 kg krompirja
3 dcl olivnega in običajnega olja
sol, poper, tri vejice peteršilja
1 cel česen
1 neto dcl vina (torej neupoštevaje predhodno odvedene količine
v testne namene)
Odzivi · Kazalo · Moja jadralna stran |