Divje šparoge v omleti

Po slovensko se jim menda reče divji šparglji, ampak meni to tako čudno zveni. Od aprila pa tja nekje do junija jih najdemo skoraj povsod, še posebno lepe pa na otokih (Krk, Korčula, Paklinjaci ...). Krasna priložnost, da jutranjo rekreacijo oplemenitimo še z botanično intendantsko vsebino. Skrb za varstvo narave nam je prirojena in zato bomo raje obiskali več grmov in od vsakega uporabili le po nekaj vejic, tako da ne bodo grmiči za nami ostali popolnoma opustošeni. Seveda pa moramo paziti, da tudi naš organizem ne bo opustošen in mu moramo ustrezno pomagati s krepčilnimi požirki.

Po vrnitvi na ladjo najprej poskrbimo za morebitne ostanke krepčilnih požirkov. Dežurni kofetar poskrbi za kavo in čaje, mi pa se lotimo dela. Vejice lomimo od vrha proti dnu na 2-3 cm dolge koščke tako dolgo, dokler ne pridemo do trdega dela. (Pravi mojstri uporabljajo ušesa in po pokljanju ugotovijo, kdaj je konec lomljenja.) Na rahlem ognju jih popražimo na olivnem olju, potem pa zalijemo s stepenimi jajci. Solimo, popramo, počilimo, zapečemo, serviramo.

Testiranje, ki mi je posebej ostalo v spominu: aprila 2000 v Prigradici na Korčuli.

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič